wersja polska Polski English version English Deutsch version Deutsch Russian
paliwa drzewne
Drewno kominkowe Brykiety Pelety Węgiel drzewny Zrębki Zbiorniki  urządzenia
Drewno kominkowe Brykiety   Pelety   Węgiel drzewny   Zrębki   Zbiorniki  urządzenia

Poddziały
 
 
   


Piece na drewno z rurowym konwektorem

Obok wspaniałych kominków i zapierajających dech piecach kaflowych jest w świecie ogrzewania jeszcze sporo miejsca dla innych urządzeń, skromniejszych, lecz obdarzonych pewnymi zaletami. Czasami poszukujemy pieca pozwalającego na szybkie nagrzanie pomieszczenia. Typowym przykładem są nasze domy letniskowe, pracownie, warsztaty lub rzadko używane biura, ale także puby, kafejki, pokoje gościnne. Zależy nam na tym żeby ogrzać je błyskawicznie, a nie tracić całego dnia lub dwóch na podniesienie temperatury. Zazwyczaj nie chcemy też inwestować tam zbyt dużych pieniędzy. Warto rozważyć wówczas propozycję piecy z rurowym konwektorem, których idea narodziła się ponoć w XIX wieku w Kanadzie. W ubiegłym wieku wzór pieca dopracowano i spopularyzowano pod nazwą „Free Flow”. Dzisiaj jednak w Kanadzie próżno by go szukać.

• Piece Bullerjan - beczka w rurowym uścisku
• Piece Black Bull - rogata dmuchawa na czterech nogach
• Piece Chief –dmuchawa z płaskim, gorącym grzbietem
• Piece Profesor Butakov - elegancik z obudowanymi rurami
• Zalety pieców z rurowym konwektorem >

 

Bullerjan®, beczka w rurowym uścisku

 

Na początku lat osiemdziesiątych niemiecka firma Energetec wykupiła prawa do tego pieca i wypuściła go pod nazwą Bullerjan.  Bardzo dynamicznie, z niemiecką precyzją dopracowano szczegóły techniczne i rozwinięto design tego oryginalnego pieca. Pełne pasji podejście z przekonaniem o jego wyjątkowych zaletach, przywiązanie wielkiej wagi do szczegółów i ich powtarzalności, perfekcyjność rozwiązań, zapoczątkowały triumfalny rozwój popularności tych pieców w wielu krajach. Dziś pojedyncze detale takie jak np. szyszkowy uchwyt drzwiczek posiadają wręcz kultowy charakter.

 

 

Jest kilka najważniejszych elementów wyróżniających te piece. Pierwszym jest bez wątpienia kształt paleniska w formie poziomej beczki, uzyskany przez wygięte i pospawane rury stanowiące jednocześnie konwektor, z poziomą ścianką w górnej części, wymuszającą obieg spalin. Beczkowy kształt  podkreślają okrągłe drzwiczki osadzone na szpilkowym zawiasie i rurowy, z okrągłą przepustnicą, ustnik wlotu powietrza. Od pewnego czasu stałym elementem drzwiczek jest półkolista szyba. Drugim wyróżnikiem jest właśnie genialne rozwiązanie konwektora sprowadzające się do oplecenia paleniska naprzemiennie krzyżującymi się rurami. Ich dolne końce tworzą nogi pieca i jednocześnie pozwalają na wlot zimnego powietrza, podgrzewanego następnie w środku rury przez żar paleniska. Górne końce, po prostu prostopadle obcięte, wystają ponad całe palenisko,  umożliwiając pełny wylot gorącego powietrza. W całości

Bullerjan wygląda niczym najeżona lokomotywa buchająca ciepłem. Intrygujące brzydactwo. Ten jego roboczy, industrialny design jest celowo rozwijany w każdym detalu. Nie można przejść obok niego obojętnie, tak jak obok Harleya. Opracowano wiele dodatków uszlachetniających jego surowy wygląd takich jak ozdobne osłony, półeczki na górę, rurowe stojaki w kilku typach, nasady na końcówki rur.

 

 

Oprócz wersji klasycznych i przemysłowych, wypuszczono również kilka nowocześniejszych, rozszerzając wzornictwo i kolorystykę, między innymi opracowano dla niego ozdobną oprawę ceramiczną.

 

 

Opracowano  6 grup wielkości pieca, zależnych od jego głębokości (długości) oraz średnicy. Od najmniejszych o mocy 6 kW aż po 45 KW.

Piece Bullerjan spotkać można zarówno w warsztatach, jak i w salonach. Rozwój ich produkcji jest tak dynamiczny, że dzisiaj Energetec posiada swoje zakłady produkcyjne już nie tylko w Niemczech, ale także w Czechach i Estonii.

 

Black Bull® rogata dmuchawa na czterech nogach

 

Nieco inny wygląd mają piece niemieckiej firmy Black Bull. W odróżnieniu od Bullerjana rury nie obejmują całego paleniska, lecz zaczynają się z boku pieca, na równo z jego dnem wykonanym z grubej blachy. 

 

 

Wlot powietrza znajduje się 25 centymetrów powyżej podłogi, dzięki czemu nie wciąga z niej kurzu. U góry, rury krzyżują się  pod małym kątem tworząc charakterystyczne, „rogate” zakończenie wydmuchu. Taki kształt pieca daje stosunkowo dużą powierzchnię wymiany cieplnej. Większa ściana frontowa umożliwiła wielopunktowy nadmuch powietrza do paleniska. Powietrze pierwotne dostarczane jest dwoma regulowanymi wlotami z prawej i lewej strony frontu pieca, oraz kratką wlotową w drzwiczkach. Powietrze wtórne, poprawiające właściwości spalania, również podwójnie zaciągane jest wlotami w tylnej, górnej jego części.  Piec w ogólnym wrażeniu jest dość prowokujący, przypomina kształtem dom lub właśnie byka, jednak  póki co brakuje jemu lekkości i finezji Bullerjana. Wprowadzone usprawnienia podniosły wyraźnie jego skuteczność. Produkowany jest w trzech typach wielkości 14KW, 17KW i 30 KW. 75% ciepła uzyskiwanego jest dzięki konwekcji a 25% przez promieniowanie.

 

Chief –dmuchawa z płaskim, gorącym grzbietem

 

Thomas Letzer,  firma Chief Holzöfen,  opracował wzór pieca z płaską płytą grzejną u góry. Dół i boki pieca formują połączone rury konwektora w kształcie litery „u”.

 

 

Powietrze wciągane jest przez otwory w ich dolnej części, dodatkowo osłoniętej blachą. Rury kończą się równo z poziomem górnej płyty. Całość osadzona na osobnej podstawie. Okrągłe drzwiczki z szybą i rurowym wlotem powietrza to wierna kopia drzwiczek Bullerjana. Gorąca płyta pieca pozwala na jego kulinarne wykorzystanie, lecz nieco zmniejsza konwekcyjną absorpcję ciepła. Produkowane sa trzy typy o mocy 7 KW, 9 KW, 11 KW.

 

Profesor Butakov - elegancik z obudowanymi rurami

 

Rosyjska firma Termofor produkuje serię oryginalnych, rurowych pieców konwekcyjnych. Profesor Butakov, bo taką noszą nazwę, to zwarta, przemyślana konstrukcja rurowa, w szczelnej metalowej obudowie. W pełni zasługuje na uwagę.

 

 

Rury konwekcyjne ułożone są pionowo z zagiętą końcówką. Ich wyloty kończą się na skośnych, górnych ściankach obudowy z obu stron pieca. Powietrze zaciągane jest z dołu rur w odległości kilkunastu centymetrów od podłogi. Cała powierzchnia rur znajduje się na obwodzie paleniska . Korpus zamyka szczelnie całość z zewnętrznej strony. W górnej części pieca nad rurami umieszczono dodatkowo płyty ukierunkowujące przepływ spalin. Powietrze do samego paleniska zasysane jest również przy pomocy rur umieszczonych pionowo w górnej przedniej i tylnej części korpusu pieca. Wielkość paleniska, sposób jego ukształtowania i dostarczania powietrza do niego, wpływa na wysoką efektywność spalania w tych piecach. Na dole pod drzwiczkami znajduje się wysuwany popielnik, który można opróżniać nawet w trakcie pracy pieca. Piece produkowane są w pięciu wielkościach od 9KW aż po 55 KW.

 

Zalety pieców z rurowym konwektorem

 

To co najbardziej zadziwia w konstrukcji tych pieców to sposób operowania rurą, która staje się tutaj jednocześnie głównym elementem korpusu, prowadnicą strumienia powietrza oraz przekaźnikiem ciepła. Umieszczenie jej po wewnętrznej stronie paleniska zapewnia maksymalne nagrzewanie jej ścianek po całym obwodzie i na całej długości. Strumień powietrza jest tutaj porcjowany, musi przechodzić, przez każdą rurę osobno, odbierając ciepło z całej jej wewnętrznej powierzchni. W zależności od rozgrzania poszczególnych rur, różne jest tempo przepływu w nich powietrza.  

 

 

Podobnie, w miarę nagrzewania się całego pomieszczenia, maleje różnica temperatury pomiędzy powietrzem zasysanym do rury a wydmuchiwanym i tym samym spada jego prędkość. Tak powstaje naturalna dynamika przepływu ciepłego powietrza, regulująca zarówno temperaturę pieca jak i pomieszczenia. Nie jest jej w stanie zastąpić żaden wentylator.  Średnia temperatura 110 stopni unoszonego powietrza powoduje, że efekt ciepła uzyskuje się już po kilkunastu minutach pracy pieca. To właśnie ich największa zaleta. Bez ryzyka zamarznięcia, zawsze gotowe do akcji. We wszystkich tego typu piecach paleniska są stosunkowo duże i ich załadunek w zależności od wielkości starcza na 5 do 11 godzin. W najbardziej wydajnych piecach konwekcyjnych efektywność spalania plasuje się na poziomie 80%. Rurowe dmuchawy na drewno są często w różny sposób tuningowane i stosowane na wiele sposobów.

 

 

Na końcówki rur założyć można tuleje pozwalające na zamontowanie giętych przewodów rozprowadzających powietrze do innych pomieszczeń. Piece tego typu traktowane są czasami jako wkład kominkowy. Przemysłowe obudowy z blachy ułatwiają centralne rozprowadzenie powietrza w dużych pomieszczeniach.

 

Jeśli poszukujecie pieca  z duszą, radzę sięgnąć po niezawodne dmuchawy na drewno. Jest w czym wybierać.

 

Wydaje się, że największym wyzwaniem do podjęcia, jakie stoi przed producentami tego typu pieców, jest przystosowanie ich do spalania peltów i ziarna. Wymaga ono sporych zmian w konstrukcji. Konieczne jest wprowadzenie zbiornika na paliwo, urządzeń podających, opracowania uniwersalnego paleniska z rozbijaczem popiołu. Być może właśnie spalanie ziarna i peletów to wielka szansa na drugie życie pieców typu Bullerjan. Pytanie czy przy tym paliwie uda się skonstruować piec o grawitacyjnej konwekcji i grawitacyjnym nadmuchu spalania? Czy też koniecznym się stanie zastosowanie wentylatora lub wentylatorów? Z drugiej strony sama idea tak pojętej rurowej kowekcji mogłaby znaleźć szersze rozwinięcie w popularnych, rurowych wymiennikach pieców kominkowych na pelety. Można bardziej wykorzystać do konwekcji boczne ściany komory paleniskowej tych pieców. W Stanach produkowane są już warsztatowe czy rolnicze nagrzewnice powietrzne na ziarno kukurydzy i pelety. Być może doczekamy się nowych inspiracji wokół pieców z rurowym nadmuchem ze strony także polskich konstruktorów?

 

 

                            Lech Kowalewski

                       

 

 

     www.energetec.de

     www.holzofen-blackbull.de

     www.chiefholzofen.com

     www.termofor.ru 

 

     zobacz także:

Amerykańskie piece kominkowe na pelety

Piece do sauny i bani na paliwa drzewne

Artykuł czytany 60212 raz(y)
drukuj wersja PDF wyślij znajomemu Zadaj pytanie
Komentarze
lamus.starocie@gmail.com (2007-04-07 20:15)
Podoba mi się rozwiazanie pieca - jest tak proste, że aż genialne. Jest tylko jeden problem - gdzie to kupic? No i drugi - za ile ? Jeśli to możliwe to prosze o informacje na : lamus.starocie@gmail.com Pozdrawiam. Grzegorz.
grażyna (2007-04-19 23:03)
gdzie to można kupić?
tadeusz (2008-09-11 20:39)
mozna to kupic w niemieckiej sieci marketów Hullinghorst.
Ireneusz (2008-10-29 20:36)
Teraz produkuja to i Czesi.
Piotr (2009-01-06 20:55)
Wykonam kazdy piec j.w. Jestem ich strasznym zwolennikiem i spawam w warsztacie podobne. Na allegro jest podobny piec. Inne zabawki takiego ciepla nie daja. piotrek@radom.net
Klara (2009-03-24 00:10)
Bullerjany widziałam w sprzedaży na stronie www.twojekominki.pl Będziemy taki kupować, bo mój mąż się w nich zakochał.
Andreas (2010-02-03 16:26)
mozna na aukcj w Ebay cena od 1200- 2000 €
Andreas (2010-02-03 16:39)
przed momentem znalazlem strone www.HeizungWelt.com. Ceny dla przykladu Bullerjan Classic uzaleznione sa od pow.ogrzewczej i ta 40m2=760€ , 80m2=1010€ ,160m2 = 1330 ,240m2 = 1760 pozdrowienia Andreas
monika@twojekominki.pl (2010-06-24 15:03)
Witam, Od kwietnia 2010 roku jesteśmy oficjalnym przedstawicielem firmy Bullerjan w Polsce. Pełna oferta piecy oraz wszelkie informacje znajdują się na naszej stronie internetowej: www.twojekominki.pl
Termofor (2010-12-01 10:28)
New woodstove by Termofor - Ogon'-batareya. It's much better than Butakov. See more http://www.termofor.ru/prod1.php?id=34
Kamil (2011-02-07 17:52)
jeśli są państwo zainteresowani zakupem pieca jestem importerem tych pieców w konkurencyjnch cenach. proszę pisać na mail czarniak10@wp.pl
Maciek (2012-11-24 20:19)
"Wykonam kazdy piec j.w. Jestem ich strasznym zwolennikiem i spawam w warsztacie podobne. Na allegro jest podobny piec. Inne zabawki takiego ciepla nie daja. piotrek@radom.net" Podany adres e-mail jest chyba nieaktualny, a chętnie nawiązałbym kontakt. Mój e-mail: cpg1@o2.pl - prośba o kontakt.
jerzy (2013-08-05 12:29)
piece firmy termofor są genialne w swojej prostocie ,przy czym nie obniża to ich jakości i wydajności-posiadam całą gamę produktów firmy "Termofor"-j.jakubowski@vp.pl
adam (2013-09-27 17:59)
prosze o wiecej informacji na temat pieca bullerian prosze o zdiecia i ceny malgosia,golabek@wp,pl tel 00788070375
Rafał (2013-10-19 19:16)
Polecam stronę http://www.termofor.com.pl/

Dodaj komentarz
Imię lub pseudonim
Twój komentarz

Strona główna Kontakt
navinet LOGO AR-MEDIA - web design & development